Koronavirüs, uzaktan sağlık sistemine talebi artırdı



Demir Sağlık Genel Müdürü Viktor Hodara, “Demir Online Doktor uygulamamızın son iki aydaki kullanıma baktığımızda ise 11 kat artış olduğunu görüyoruz.Sigortalılarımızın yüzde 64’ü mesajlaşmayı tercih ederken yüzde 36’sı da görüntülü  görüşmeyi seçti” dedi.

 

KORONAVİRÜSÜN yaygınlaşmasıyla herkes evinde vakit geçirmeye, zorunda olmadıkça dışarı çıkmamaya başladı. Gitmekten çekindiğimiz bir yer de hastalığın yaygın olduğu hastaneler. Her ne kadar hastaneye gitmek istemesek de bazı durumlar için doktor görüşüne ihtiyaç duyulabiliyor. Online sağlık hizmetleri burada devreye giriyor. 2018 yılında küresel tele-tıp pazarı 49,8 milyar dolardı. 2026’ya kadar bu miktarın 266,8 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Uzaktan doktor danışmanlığı hizmeti veren şirketlerden biri de Demir Sağlık. Son 2 ayda Demir Sağlık’ta bu hizmete olan talep 11 kat artarken müşteri memnuniyeti ise yüzde 87 olarak göze çarpıyor.

Demir Sağlık Genel Müdürü Viktor Hodara, “Mevcut sistemde 6 acil tıp, 1 pratisyen hekim, 1 aile hekiminin bulunduğu uygulamayı kullananlar artıyor” diyor: “Demir Online Doktor uygulamamızı yüzde 60 kadınlar, yüzde 40 erkekler kullanıyor. Sigortalılarımızın yüzde 64’ü mesajlaşmayı tercih ederken yüzde 36’sı da görüntülü  görüşmeyi seçti. Son iki aydaki kullanıma baktığımızda ise 11 kat artış olduğunu görüyoruz. Memnuniyet oranı ise yüzde 87.”

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ